Radio Relyveld 4

Gideon Relyveld draait bijzondere platen, en weet er van alles over te vertellen. Deze keer over : “ MUZIEK VAN DONIZETTI EN LISZT VOOR DIVA’S, HELDEN EN PIANOLEEUWEN


  Download de flash speler om dit te zien.

Net als vorige keer opgedragen aan de Nederlandse mezzo-sopraan Cora Canne Meyer voor haar 80ste verjaardag.

.

( foto : Joan Sutherland als Lucrezia Borgia )

.

.

.

.

.

.

PARAFRASES, TRANSCRIPTIES EN ‘ANDERSOORTIGE’ BEWERKINGEN:

Gideon Relyveld draait bijzondere platen met opnamen, waarvan sommige nooit eerder uitgezonden, en weet er van alles over te vertellen

Opgedragen aan de Nederlandse mezzo-sopraan Cora Canne Meyer voor haar 80ste verjaardag, en een van de weinige zangeressen die de rol van Orsini in Donizetti’s zo zelden opgevoerde opera “Lucrezia Borgia” in Amsterdam zo indrukwekkend en voorbeeldig heeft vertolkt.

( A Glass Of Wine With Caesar Borgia door John Collier )

AFLEVERING 2: GAETANO DONIZETTI (1797-1848) EN FRANZ (FERENC) LISZT (1811-1886)

TUNE: Gioacchino Rossini (1792-1868): “Hachis Romantique”, uit “L’Album pour les enfants adolescents” (behorend bij het totaal aan o.a. kleine stukken voor piano, gecomponeerd tussen 1857 en 1868, die Rossini zijn zogeheten “Péchés de Vieillesse” – ofwel ”Zonden der Ouderdom” heeft genoemd), Paolo Giacometti (piano: Pleyel 1858);

1. Gaetano Donizetti: Ouverture “Anna Bolena” (1830), Wiener Opernorchester o.l.v. Silvio Varviso (opname van september 1968 te Wenen); .

2. Gaetano Donizetti: Aria “Il segreto per esser felici” (acte 2, scene 2) uit “Lucrezia Borgia” (1833), m.m.v. Marilyn Horne (mezzo-sopraan, als Orsini), London Symphony Orchestra and Chorus o.l.v. Richard Bonynge (opname van juni 1963, Kingsway Hall te Londen); .

3. Franz Liszt: “Réminiscences de Lucrezia Borgia – Grande Fantaisie II” S400/2 (1848), van Gaetano Donizetti, hieruit de eerste zes minuten vanaf het begin: “Chanson à boire (Orgie)” en Duo (tweede versie), William Wolfram (piano) (opname van 13-15 januari 2006, Glenn Gould Studio, CBC, Toronto, Canada); .

4. Gaetano Donizetti: Aria en Scène “De pescatore ignobile” (uit Proloog) uit “Lucrezia Borgia” (1833), m.m.v. Joan Sutherland (sopraan, als Lucrezia Borgia), Giacomo Aragall (tenor, als Gennaro), National Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (opname van augustus 1977, Walthamstow Town Hall te Londen); .

5. Franz Liszt: “Réminiscences de Lucrezia Borgia – Grande Fantaisie II” S400/2 (1848), van Gaetano Donizetti, hieruit de laatste vijf minuten tot aan het eind: Duo – Finale (tweede versie), William Wolfram (piano) (opname van 13-15 januari 2006, Glenn Gould Studio, CBC, Toronto, Canada); .

6. Gaetano Donizetti: Aria en Scène “Maffio Orsini, signora, son io” (uit het einde van de Proloog) uit “Lucrezia Borgia” (1833), m.m.v. Marilyn Horne (mezzo-sopraan, als Orsini), Joan Sutherland (sopraan, als Lucrezia Borgia), Giacomo Aragall (tenor, als Gennaro), John Bröcheler (bariton, als Ascanio Petrucci), Piero de Palma (bariton, als Oloferno Vitellozzo), Graham Clarke (tenor, als Jeppo Liverotto), London Opera Chorus, National Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (opname van aug. 1977, Walthamstow Town Hall te Londen); .

7. Franz Liszt: “Réminiscences de Lucrezia Borgia – Grande Fantaisie I” S400/1 van Gaetano Donizetti (1848) – “Trio du second’ acte” (= in werkelijkheid uit de eerste acte uit de gelijknamige opera) (tweede versie), William Wolfram (piano) (opname van 13-15 januari 2006, Glenn Gould Studio, CBC, Toronto, Canada); . 8. Gaetano Donizetti: Aria en Scène “Della Duchessa ai prieghi” (uit acte 1, aan het einde van scène 2); aansluitend het Recitatief “Partir degg’ io: lo vuol Lucrezia” en Aria “T’amo qual dama un angelo” (uit acte 2, scène 1) uit “Lucrezia Borgia” (1833), m.m.v. Joan Sutherland (sopraan, als Lucrezia Borgia), Giacomo Aragall (tenor, als Gennaro), Ingvar Wixell (bariton, als Alfonso, Duca di Ferrara), National Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Bonynge (opname van aug. 1977, Walthamstow Town Hall te Londen).

Gepost door spinvis